Explicatii alternative a aparitiei termenului de Black Friday

Originea termenului de ‘black Friday’ a fost folosit in mai multe contexte si dateaza inca din secolul nouasprezece, cand in Statele Unite era asociat cu o criza financiara din anul 1869. Cea mai veche utilizare a termenului de ‘black Friday’ ca fiind o zi de dupa Ziua Recunostintei de cumparaturi a aparut in anul 1961 in Statele Unite ale Americii. Un articol care mentiona folosirea simultana a termenului de ‘black Friday’ in Philadelphia apare intr-o scrisoare publica, in care era notat faptul ca ofiterii de politie din acea zona erau deja obisnuiti cu blocajele rutiere din acea zi.

black friday romaniaCu toate ca, pentru comerciantii din intregul stat, cele mai ocupate zile de cumparaturi erau zilele care urmau dupa Ziua Recunostintei, acestea aveau ca rezultat blocari de trafic imense, care au devenit obisnuite pentru ofiterii de politie. Fiind o problema negativa pentru comert, unii comercianti au incercat sa adopte o abordare pozitiva in incercarea de a transforma Black Friday in Big Friday, insa incercarea de a redenumi Black Friday a fost un esec, si acest lucru a continuat sa fie aratat si cinci ani mai tarziu in publicatiile importante din Philadelphia.

Multi comercianti se opun utilizarii termenului de Black Friday intr-un sens negativ, fiind una dintre cele mai importante zile de cumparaturi din toata perioada anului. De la inceputul anilor ’80, o teorie alternativa a aparitiei semnificatiei Black Friday a aparut, si anume ca comerciantii operau in pierdere pe marea majoritate a anului, din luna ianuarie pana in noiembrie, si isi obtineau profiturile in timpul sezonului de sarbatori, care incepea din ziua de dupa Ziua Recunostintei. Cand acest lucru era scris in datele financiare, o practica comuna era folosirea unei cerneli de culoare rosie pentru a evidentia pierderile si cerneala neagra pentru a evidentia castigurile. Asadar, ziua de Black Friday, dupa aceasta teorie, reprezinta inceputul perioadei cand comerciantii nu mai erau nevoiti sa foloseasca cerneala rosie si in schimb foloseau doar cerneala neagra, adica obtineau doar profit. Reducerile se apropie pe blackfriday-romania.

Sezonul de cumparaturi din perioada Craciunului este de o importanta enorma pentru unele magazine din America si, desi majoritatea comerciantilor intentioneaza sa obtina si reusesc sa obtina profit de pe celelalte perioade ale anului, unii comercianti sunt atat de dependenti de perioada de cumparaturi din timpul sezonului Craciunlui, intrucat acest ultim sfert de an produce toate profiturile necesare pentru a compensa si pierderile din celelalte perioade ale anului.

In concluzie, termenul de Black Friday era folosit initial in Philadelphia pentru a exprima o zi in care traficul era mereu blocat, iar trotuarele de langa magazine erau si ele aglomerate, iar pentru comercianti faptul ca traficul era blocat nu reprezinta un aspect avantajos. Apoi, o teorie alternativa a aparut pentru a explica aparitia termenului de ‘black friday’: acela cum ca persoanele care se ocupau de contabilitate foloseau cerneala rosie pentru a desemna pierderile si neagra pentru a desemna castigurile.

Leave a Reply