Preferați produsele românești sau străine?

hala-profile-pvc-150x150Citeam un comunicat de presă al producătorului de profile din PVC Schuco în care eram anunțat că firma a deschis o nouă hală de producție. Mă gândesc: excelent, locuri de muncă, vânzări, poate ceva export, bani la buget, etc. Doar că surpriză, hala nu este în România ci în Germania, la Weissenfels. În acel moment mi-am pus întrebarea: oare prefer ca ferestrele mele din termopan să fie produse în România sau în Germania?

Când cumpăr un produs de obicei mă interesez dacă există și o alternativă românească. De exemplu am preferat să cumpăr o tigaie, un aer condiționat, o saltea din spumă cu memorie, ușa de intrare și mobilă produse în România. Dar dacă vreodată o să am nevoie de o intervenție chirurgicală parcă mi-aș dori ca aparatura medicală de la terapie intensivă să fie produsă în Germania. Înțeleg că este o mare diferență între termopane și aparatură medicală, totuși având în vedere canicula și ploile din România parcă nu mai este așa de exagerată comparația, nu?

Apropos de termopane și profile PVC, până de curând nu înțelegeam cum de există atâția producători și de ce au nevoie de atâta tehnologie, hale și logistică. Acum m-am mai lămurit, acele profile au multe alte întrebuințări pe care nu le vedem (sau nu le remarcăm) în viața de zi cu zi:

ferestre din PVC
uși de intrare
uși liftante și glisante
sisteme de rulouri
extinderi clădiri (sere, balcoane și balustrade, compartimentări interioare)

[Întrebările de final]

1. Voi ce marcă de termopane aveți? Eu acum am de la Gealan, dar după 2 ani de folosire deja dau semne de uzură.
2. Preferați produsele românești sau pe cele străine? Așa cum am scris și mai sus, eu prefer produsele românești atât timp cât nu vorbim de lucruri delicate.

Leave a Reply