Dați-mi și mie cloud de 3 lei

Dacă ați fost vreodată curioși să înțelegeți care este tehnologia care stă în spatele acestui player probabil v-ați lovit de un termen nou: cloud.

Ce este cloudul?

424782-cloud-computing

Cea mai mare confuzie vine din faptul că nu există o definiție exactă. În cazul termenului ultabook, Intel, care este deținătorul trademark-ului, definește foarte clar ce caracteristici trebuie să îndeplinească un laptop pentru a putea fi vândut cu denumirea ultrabook.

Ei bine, pentru cloud nu există o definiție ci mai degrabă o listă de caracteristici acceptate de către comunitate: unele dintre ele universal acceptate, altele mai puțin și unele chiar controversate. Din acestă listă de caracteristici aș aminti: scalabilitatea, elasticitatea și independența față de dispozitiv și locație.

Acestă lipsă de standardizare și faptul că termenul cloud a devenit un buzzword a determinat folosirea lui în mod abuziv: firme de hosting care și-au denumit pachetele “cloud hosting” fără să ofere nimic deosebit de hostingul tradițional sau produse software pentru business care sunt marketate ca rulând în cloud fără niciun temei pentru asta.

Cloud-Comput

Cloud pentru utilizator

Vreau să fie util, ușor de folosit și integrat în produsele pe care le cumpăr.

Ca simplu utilizator nu vreau să știu că există. Vreau doar să funcționeze impecabil. Să luam un exemplu: fiecare laptop Chromebook Pixel beneficiază de 1 TB de spațiu de stocare în cloud. Fără configurări complicate, fără alte note de subsol. Ca și utilizator nu am nevoie să știu de cloud, pur și simplu nu mă interesează, vreau doar ca documentele mele (prezentări, poze, video, muzică, etc) să fie disponibile rapid. Nu mă interesează că Google vede care este locația mea curentă și copiază datele în cel mai apropiat data center. Eu vreau doar să am acces rapid la documentele mele.

La fel de simplu aș vrea să fie cu toate produsele pe care le cumpăr: player de muzică, telefon mobil sau aparat foto. Mi-ar plăcea ca tehnologia cloud să fie integrată și utilizarea ei să fie transparentă pentru mine.

Câteva exemple de utilizare transparentă a cloudului: interesează pe cineva că aplicația Shazam folosește servicii de cloud? Eu zic că nu. Interesează pe cineva că serviciul Google Goggles folosește servicii de cloud pentru a recunoște din ce oraș este o fotografie? Eu zic că nu.
Shazam

Cloud pentru dezvoltatori web sau bloggeri

Mi-ar plăcea să văd shared hosting ieftin distribuit pe mai multe mașini: front-end, server de baze de date, CDN, server de caching, server pentru nameservere, server de email, server antispam și antivirus.

Ca și dezvoltator web sau blogger am nevoie de servicii de hosting care să funcționeze ireproșabil chiar și în cazul unui vârf de trafic. Mai mult decât atât, aș vrea ca aplicația mea să funcționeze bine chiar și în cazul în care unul dintre vecinii de hosting are un script cu buguri și consumă resurse peste limita acceptabilă.

Mi-ar plăcea să văd servicii de hosting PHP care fac ceea ce face Google App Engine: în funcție de statisticile de utilizare rulează aplicația pe unul sau mai multe servere. În funcție de locația utilizatorilor poate chiar să ruleze aplicația pe 3 servere dintr-un data center din Europa, 2 servere dintr-un data center din SUA și un server din Asia. Atunci când decide să pornească o instanță a aplicației într-un data center nou, are grijă să facă și o replicare a datelor în noua locație pentru un timp de acces cât mai bun.

Deja s-au făcut pași importanți în acest domeniu: există firme de hosting care atunci când detectează un vârf de trafic pe un site, mută în mod automat bazele de date într-un container specializat. Aș vrea să văd mai multe inițiative de acest fel.

Cloud pentru business

Nu lipsește decât o idee care să schimbe paradigma în domeniul cloudului pentru business.

Ca și afacere am nevoie de hosting scalabil pentru aplicațiile mele. În acest caz vorbim de servere dedicate care să-mi permită să am un mediu de testare, unul de acceptanță și unul de producție.

Ce aș vrea să văd: firme de hosting care să-mi ofere posibilitatea să pornesc mașini virtual on demand și care să mă tarifeze în funcție de resursele consumate. Mai mult decât atât, mi-ar plăcea să pot să aleg în ce data center pornesc noua instanță. Ah, și să nu uit, aș vrea să folosesc doar echipamente profesionale (începând cu routere și terminând cu servere și software pentru virtualizare).
Data center Google

În loc de concluzie

Probabil nu ați înțeles încă titlul articolului. Ce însemnă “Dați-mi și mie cloud de 3 lei“? Părerea mea este că putem discuta despre viitorul tehnologiei cloud atunci când va deveni la fel de comună precum produsele de larg consum, cele pentru care oricine poate să meargă la magazinul de la colț și să spună “vreau și eu două felii de salam” și apoi să le consume fără să citească un manual de utilizare.

Întrebarea de final

Voi cum vă vedeți folosind serviciile de cloud în viitor?

Leave a Reply